PROJELER
1
Jeolojik araştırma verilerinin yorumlanması Jeolojik Sismik Araştırma
PROJELER
2
Jeolojik veri tabanının yönetimi Geçmişe dönük sismik verilerin yeniden işlenmesi ve arşivlenmesi
PROJELER
3
3D modelleme 2D/3D sismik araştırmaların yapılması (1С, 2С, 3С, 4С)

EOR-da yeni teknikler

Petrol sahalarının yoğun bir şekilde gelişmesini ve sahadan çıkarılan petrolün bolluğunu yalnızca doğal rezervuar enerjisi ile sağlamak mümkün değildir. Petrol sahasındaki verimli katmanlardan daha yüksek petrol verimi ve petrol çıkarma oranı elde etmek için formasyon basıncı bakım yöntemlerini kullanırlar, yani formasyonlara yüksek basınçla su ve gaz enjekte edilir.

Projenin uygulanması sırasında ilk aşamada sonuçların analizine dayanarak

Projenin bir sonraki devam dizisinde süreçlerin hayata geçirilmesi için adım-adım prensibine başlanarak süreçlere ilişkin bir sonraki yol haritası hazırlanabilir. Yani proje tamamen işletmeye aktarılmadan önce, ilk sonuçların hissedilmesi ve sürecin uygulanmasının verimliliğinin kontrol edilmesi amacıyla operasyonun belirli bir alanı gerçekleştirilir.

Kısımlarda su enjekte işlemine başlanması daha uygun görülmektedir.

Yöntemimiz için öncelikle petrol sahasının 3 boyutlu modelini oluşturmamız gerekiyor.

Jeolojik bir 3 boyutlu modelin oluşturulması, özel yazılımların ve yer altı jeolojik özelliklerinin 3 boyutlu formattaki coğrafi verilerinin kullanılmasını içerir. Jeolojik 3 boyutlu model oluşturma adımlarına genel bakış: Kuyu kayıtları, koordinatlar, jeolojik haritalar, kesitler ve yapısal veriler gibi jeolojik verilerin toplanması. Öncelikle yapısal bir model oluşturuyoruz. Bu modeli oluştururken yüksek derecede doğruluk gereklidir, çünkü sonraki aşamaların iskeletini oluşturan kısım budur. Yapısal model oluşturulduktan sonra 3 boyutlu grid modelin oluşturulması aşamasına geliyoruz. Burada grid boyutlarını petrol sahamızın boyutlarına uyarlıyoruz. Daha sonra

fasyal, petrofizik ve suya doygunluk modelleri oluşturulmuştur. Kurulan ağ modelinde kavşaklar yardımıyla doğru alanları seçerek su enjeksiyon sürecini tasarlıyoruz. Öncelikle doğru kuyuları seçmemiz gerekiyor. Ayrıca kuyu kitaplarını ve kuyu pasaportlarını, elektronik olarak saklanan kuyuları ve derlenmiş veriler içeren kayıtları da incelememiz gerekiyor. Ayrıca, sorunları ve soruları açıklığa kavuşturmak için petrol sahalarına ve kuyu sahalarına sık-sık ziyaretler yapılması gerekiyor. Doğru kuyuyu ve alanı seçtikten sonra en önemli kısma geliyoruz. Seçtiğimiz bölgedeki verimli bir petrol kuyusuna su pompalamaya başlıyoruz. Zamanla çevredeki kuyulardan verim alabiliriz.

Kataloğu indirin